Podłoga w kuchni

Kuchnia jest bardzo ważnym pomieszczeniem w naszym domu. Jest ona szczególnie ważna z tego względu, że to właśnie tutaj przygotowujemy posiłki dla siebie i naszych bliskich. Wobec tego powinna ona być miejscem szczególnie czystym i zadbanym. Żeby było to możliwe, musi być właściwie urządzona i funkcjonalna. Dużą rolę w kuchni odgrywa podłoga. Dlatego też jeśli planujemy położenie nowej podłogi, warto sprawę bardzo dobrze przemyśleć. Jaki materiał na podłogę sprawdzi się wobec tego najlepiej? Standardowym rozwiązaniem są oczywiście płytki ceramiczne czyli poczciwe kafelki. Nie bez powodu cieszą się one taką popularnością. W kuchni nie jest trudno o to, aby coś bardzo brudzącego znalazło się przypadkowo na podłodze w trakcie przygotowywania śniadania, obiadu czy kolacji (tłuszcz z brytfanki, buraczki itp.) i nie jest też trudno o dużą wilgoć. Płytki zaś są bardzo odporne i zupełnie bezproblemowe w utrzymaniu czystości. Najgorszym chyba z możliwych pomysłów byłoby położenie w kuchni dywanu czy też wykładziny dywanowej. Są to bowiem materiały łatwopalne i bardzo szybko brudzące się. A skoro w kuchni znajduje się żywność, która później trafia do naszych ust nie możemy pozwolić sobie na to, aby na podłodze świetnie rozwijały się zarazki, które we wspomnianej wilgoci miałyby genialne wprost warunki. Jeśli płytki ceramiczne są dla nas zbyt „oficjalne” i zimne, jeśli planujemy ogólnie, aby urządzić ciepłą przytulną i tradycyjną kuchnię to mogą sprawdzić się ewentualnie panele lub też prawdziwy drewniany parkiet. Jeśli zaś mamy w domu piec kaflowy, bo mieszkamy w tak zwanym starym budownictwie to koniecznie przynajmniej właśnie wokół pieca powinny być położone kafelki – ze względów bezpieczeństwa. Zanim podejmiemy jakąkolwiek decyzję, powinniśmy ją dokładnie przemyśleć, aby później nie żałować poczynionych kroków.

Znalazłeś się tutaj dzięki współpracy z poniższym serwisem:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *